Naravno da sam video, ja sam na NM-u odavno, to i sam znas. Nazalost u tom podforumu nisam pronasao ni jednu temu o Httpool mrezi ili o Interactive.ag, kao ni neku temu u kojoj neko savetuje o tome kako najbolje doci do oglasivaca ili slicno.
Takodje nema ni korisnih tekstova poput ovog:
Vaš banner mora se natjecati sa svim sadržajem koji se nalazi na nekoj web stranici i posjetitelji moraju dobiti dojam da je poruka vašeg bannera važnija od svega ostalog. Zato vam predlažemo sljedeće:
* Animirani banneri privlače više pažnje. Baš kao i u danima kad se ljudski rod borio za opstanak i morao biti spreman na svaki pokret divlje zvijeri u šumi, i danas ljudsko oko prvo zamjećuje kretanje.
* Koristite ključne riječi. Surferi će kliknuti na vaš banner ako koristite ključne riječi koje ih zanimaju.To mogu biti npr. "hrvatska glazba", "povoljno ljetovanje na Jadranu", "e-zine za ljubitelje automobila" i slično. Ako su vaša ciljana skupina studenti, spomenite riječ "studenti" u banneru.
* Vaša poruka na banneru mora biti kratka. Na raspolaganju vam stoji sekunda-dvije surferove pažnje - iskoristite ih! Banner koji se sastoji od 5 i više animiranih ciklusa neće dobro komunicirati sa surferom. Surferi definitivno neće nekoliko sekundi promatrati vaš banner kako bi pročitali vašu filozofsku poruku.
* Poruka bannera mora biti jasna. Osamljeni filozofski klišeji poput "Mi ostvarujemo vaše snove" ne govore surferu kako će njegov život biti bolji ako klikne na banner. Recite tko ste, što nudite te što će surfer ima od toga - i nestanite!
* Koristite "magične" riječi poput "besplatno", "povoljno", "mp3", "nagradna igra", ali samo ako zaista nudite nešto takvo. Savjet više: ako i nemate ništa besplatno i korisno za ponuditi, preporučujemo da to čim prije nabavite.
* Koristite poziv na akciju. Neka vaš banner uvijek sadrži poziv poput "kliknite ovdje", "naručite odmah", "količine ograničene", "saznajte sada!" i slično. Poziv na akciju govori posjetiteljima što trebaju učiniti da bi dobili više informacija o ponudi koja je predstavljena na banneru. Također, iznenadili biste se kad biste znali koliko ljudi ni danas još ne zna što su to banneri - ako im sugerirate da "kliknu ovdje", oni će to zaista i učiniti ako ih vaš banner zanima.
* Logotip ili URL trebao bi biti stalno vidljiv. Ponekad surferi ne kliknu odmah na banner, nego zapamte ili zapišu URL s bannera. Prikazivanje vašeg URL-a na banneru vrlo je korisno ako želite stvoriti svijest o vašem web siteu među posjetiteljima. Također, ponekad rotatori bannera ne rade dobro (vode na krive adrese, nedostupni su) i u tom slučaju posjetitelj koji je kliknuo na banner neće nikad saznati o čemu se radilo ako ne zna pravu adresu.
Svako ko je imao ili ima sajt, sigurno se suocio sa pravljenjem banera, ko zna koliko bi mu bolje islo da je pravio baner po ovim stavkama, a ne po nekim svojim idejama. Naravno ima i onih koji i bez jednog procitanog teksta mogu da naprave dobar baner, ali ima i onih koji stave baner na dobar sajt, ali ne dobiju nista, jer je baner los.
Evo i
OVO je jedan veoma zanimljiv tekst, doduse nije o marketingu toliko, ali je o poslovanju na netu.