Stranice: [1]   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: zadatak - visual studio 2005  (Pročitano 555 puta)
shadowfire
Dobro dosao
*

Ugled: 0
Van mreže Van mreže

« poslato: Jun 28, 2010, 09:50:48 pm »

Pretpostavljam da ovo nije mesto za ovu temu (ili mozda jeste), i da je glupo pitanje. Ali nemam kome da se obratim pa se nadam da ovde ima neko ko moze da mi pomogne.
Unapred se izvinjavam na ovome...

Naime, imam zadatak za prakticni deo ispita iz vusala ali ne znam jedan deo zadatka, a zadatak je pocetnicki (cini mi se):

Napisati potprogramsku proceduru koja na osnovu datog celobrojnog nenegativnog niza X od k elemenata kreira niz Y tako što Yi predstavlja broj elemenata niza X kojim je element Xi deljiv, ne uzimajuci u obzir element Xi. (Primer: X: 2, 6, 3, 3, 7, 8; k=6; Y: 0, 3, 1, 1, 0, 1).
Kreirati ekranski obrazac pod nazivom "ISPIT" kod koga se nakon pritiska na komandno dugme "UNESI" iz datoteke Ulaz.txt ucitavaju prirodni brojevi m i n,  , a zatim celobrojna nenegativna matrica Amxn. U drugom redu datoteke na po 3 mesta, upisani su brojevi m i n. U svakom redu datoteke, pocev od cetvrtog reda, upisana je jedna kolona matrice A, pri cemu svaki element matrice zauzima 4 mesta. Pritiskom na komandno dugme "OBRADI" odštampati matricu A na ekranskom obrascu, kao i u datoteci Izlaz.txt. Matrica A smatra se ispravnom ako njen najveci i najmanji element imaju jednak zbir cifara. Ispitati ispravnost matrice A. Ako je matrica A ispravna, pozivajuci gornji potprogram za svaku njenu vrstu, formirati matricu B od modifikovanih vrsta matrice A. Odštampati na ekranskom obrascu i u datoteci Izlaz.txt matricu B. Ako matrica A nije ispravna, prikazati odgovarajucu poruku na ekranskom obrascu.

Deo koji ne znam da uradim je:

Matrica A smatra se ispravnom ako njen najveci i najmanji element imaju jednak zbir cifara. Ispitati ispravnost matrice A. Ako je matrica A ispravna, pozivajuci gornji potprogram za svaku njenu vrstu, formirati matricu B od modifikovanih vrsta matrice A. Odštampati na ekranskom obrascu i u datoteci Izlaz.txt matricu B. Ako matrica A nije ispravna, prikazati odgovarajucu poruku na ekranskom obrascu.

Ako neko moze da mi pomogne, bio bih mu veoma zahvalan!
(teba mi odgovor najkasnije veceras)
Sačuvana
Solmax
Stalan clan

Ugled: 13
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Jun 28, 2010, 10:30:31 pm »

Citat
Matrica A smatra se ispravnom ako njen najveci i najmanji element imaju jednak zbir cifara

Pretpostavljam da znas kako da napravis matricu. Napisi metodu koja proverava ispravnost tako sto prolazi kroz sve redove matrice. Postavi dve varijable max i min koje ces azurirati najvecom i najmanjom vrednoscu u svakom redu. Znaci udjes u prvi red, najveci element upises u max, najmanji u min. Udjes u sledeci red i proveravas za svaki element da li je vrednost>max (u tom slucaju max uzima tu vrednost) i da li je vrednost<min (ako jeste min uzima tu vrednost). Kada ovaj posao ponovis za n redova, kada konacno izadjes iz matrice imaces najvecu i najmanju vrednost u matrici (max i min). Jednostavno im saberi cifre i videces dal je matrica ispravna.

Ovo nije jedino resenje, zapamti samo princip po kojem nalazis max i min vrednosti.

Citat
Ako je matrica A ispravna, pozivajuci gornji potprogram za svaku njenu vrstu, formirati matricu B od modifikovanih vrsta matrice A
Kazes da znas kako radi procedura koja prevodi niz X u niz Y. Jednostvano udji u svaki red (niz vrednosti) matrice A i prevedi to u red (niz vrednosti) matrice B

Ako sam te zbunio ovim videcu ako budem imao vremena danas da ti iskucam sve, ali bolje ti je da probas sam da uradis
Sačuvana

"Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen."
shadowfire
Dobro dosao
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Jun 29, 2010, 03:35:07 am »

Ok, uradio sam minimalnu i maximalnu vrednost, i sabiranje njihovih cifara.

Josh samo poziv potprograma i formiranje matrice B.
Sačuvana
Solmax
Stalan clan

Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Jun 29, 2010, 04:26:20 am »

Pa napisi metodu koja prima kao ulazni element niz vrednosti X (red matrice A), i posle obrade kao rezultat vraca niz vrednosti Y. Taj niz treba da bude red matrice B. Ako si znao za max i min ovo ne bi trebalo da bude problem
Sačuvana

shadowfire
Dobro dosao
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Jun 29, 2010, 08:13:46 am »

ha BigSmile prosto resenje... mislio sam da je mnogo teze pa sam se ufrko i stao mi mozak (desava se nekad)

u svakom slucaju, hvala puno na pomoci !!
Sačuvana
Solmax
Stalan clan

Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Jun 29, 2010, 09:36:09 am »

Stvari su uvek prostije nego sto izgledaju na prvi pogled Smile

Nema na cemu, i drugi put
Sačuvana

Stranice: [1]   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na:  

Naša mreža: Bg-dizajn.com | AstaHost | Anonimus | My Exploit | Lovac Na Novac | RE.rs
Partneri: Net Centar | EE.RS portal | Maturski | Svet Igara